Månedens frivillig: Pierrick fra Frankrike engasjerte seg i Røde Kors

Pierrick Guyot-Dourgham fra Frankrike. Foto: Kim Ankersten

Høsten 2022 bestemmer Pierrick og foreldrene hans at han skal få et år som utvekslingsstudent. Han velger Norge fordi han lenge har hatt lyst å besøke landet fordi han liker naturen vi har. Tilfeldighetene fører ham til Eidsvoll.

Pierrick Guyot-Dourgham, 17 år. Fra Egletons i Frankrike. Utvekslingsstudent i Norge i et skoleår gjennom AFS Norge – internasjonal utveksling.

Det er absolutt ingen selvfølge at en ung gutt fra Frankrike, i sitt utvekslingsår, skal bli aktiv i Røde Kors. Men Pierrick var med sin norske vertsfar, skriver av denne artikkelen, på noen aktiviteter i Røde Kors. Og det likte han og spurte om å få være med.

Barnas Røde Kors

Det ble Barnas Røde Kors (BARK) som Pierrick valgte å engasjere seg i. Han trives med den aldersgruppen og omsorgsleder Gunn Tomren tok ham umiddelbart inn.

– Barna elsker Pierrick, sier hun, og forteller at han er veldig flink med barna. Flere foreldre har også gitt uttrykk for at de synes det er flott å ha ham med.

Han har vært med på BARK-møter på Røde Kors huset, juleverksted og vært markør for hjelpekorpset på deres førstehjelpsøvelse i Hurdal.

Helgen 8-9 juni er det avslutning for barna i BARK med overnatting. Det blir hans siste bidrag før han noen uker senere reiser hjem til Frankrike.

Juleverksted i Bark. Foto: Gunn Tomren

Pierrick har også fungert som fotograf til flere artikler her på nyhetssiden.

Lært seg norsk gjennom barna

-Jeg har blitt veldig godt mottatt av alle i Røde Kors, forteller han. Særlig har jeg likt å være med i Barnas Røde Kors, det gir veldig mye å være med barna. Mye av æren for at jeg kan snakke brukbart norsk nå er fordi barna ikke bruker vanskelige setninger. Og så er de ærlige hvis de ikke forstår meg og da må jeg si ting på en annen måte, forklarer han.

Fått mange venner i Norge

Pierrick er en utadvendt gutt og han snakker med alle. I løpet av året han har vært her har han fått mange venner gjennom skole og aktiviteter. Noen av dem vil han fortsette å holde kontakten med også etter at han er reist hjem. Sammen med sine norske venner har han vært flere ganger i Hafjell og kjørt slalom, deltatt på fester og andre samlinger. Nyttårsaften feiret han med mange venner i Brumunddal.

Har opplevd mye fint i Norge

Han har også reist en del rundt i Norge. Han har blant annet vært i Tromsø, Stavanger, Haugesund og i slutten av juni skal han til Galdhøpiggen. Det har vært viktig for ham å få se seg rundt i landet når han først er her. Det var en del av motivasjonen for å komme hit.

Ett av de virkelig store målene hans var å få se nordlyset. Hver kveld fra han kom så han ut av vinduet for å se om det var noe nordlys å se. Men det skulle gå nøyaktig 100 dager i Norge før han fikk se det. Lørdag 25. november åpenbarte nordlyset seg over Eidsvoll. Sammen med vertsfar og en annen familie med utvekslingsstudent bar det opp i Åsleia for å se. Som så mange i Eidsvoll denne kvelden fikk han en fantastisk opplevelse.

Nordlys over Åsleia i Eidsvoll. Foto: Kim Ankersten

Hva er utveksling?

Mange ungdommer over hele verden søker seg ut et år for å oppleve en annen kultur, et annet språk og lære mer om verden. Det finnes flere organisasjoner som tilbyr dette. For Pierrick ble det AFS fordi en av morens venner var frivillig i AFS Frankrike. Gjennom moren og hennes venn fikk han høre om muligheten for utveksling. I utvekslingsåret bor man hos en frivillig vertsfamilie som tar på seg oppgaven med å ha ungdommen i huset. Man får oppholdstillatelse med skole som grunnlag for ett år. Så er det opp til eleven og vertsfamilien å lage et så normalt år som mulig for begge parter.

Pierrick får prøve hjertelungeredning (HLR) på anne-dukka. Foto: Kim Ankersten

Pierrick er ferdig med det norske skoleåret sitt i slutten av juni. Da står ferie og gjensyn med familie og gode venner i Frankrike for tur. Når ferien er over skal han fullføre det siste året på grunnskolen før han skal på videre studier. Han har allerede vurdert mulighetene for å studere i andre land, blant annet i Norge.

Så hvem vet, kanskje er det ikke siste gang vi ser Pierrick i Norge?

Pierrick er glad i å lage mat og er ofte den som lager middag. Her står franske burgere på menyen. Foto: Kim Ankersten.