Månedens frivillig: Rene Lauritsen – foreningens bilansvarlig

Rene viser hylla på depot hvor hjelpekorpset oppbevarer noe av sitt utstyr. Foto: Kim Ankersten

Røde Kors sine biler, hengere og ATV skal til en hver tid være klart for utrykning dersom foreningen får en alarm. Den som sørger for at utstyret alltid er klart er hjelpekorpsets transportleder.

Den aktuelle transportlederen er 47 år, bor i Nannestad og heter Rene Lauritsen.

Til daglig jobber Rene på ØRI som holder til på Dal. Her er han innleid som hjelper med ansvar for bytting av søppeldunker, tømming av returpunkt m.m. i kommunene på Øvre Romerike.

Det begynte i Telemark

Hans første kontakt med Røde Kors var i Telemark på begynnelsen av 2000-tallet. Han tok kontakt med hjelpekorpset og ble raskt med der.

– Det ble faktisk hele 8 sesonger med førstehjelpsvakter i Bø sommerland, forteller han. En spennende og givende vakt hvor de hadde ansvar for både publikum og ansatte i åpningstiden.

Hjelpekorpset hadde også faste vakter på Lifjell og særlig påskene var travle. Da var de i beredskap både på fjellet og i et nærliggende skianlegg. Rene tilbrakte noen påsker der. Heldigvis delte hjelpekorpset vakter med hjelpekorpset i Ulefoss, så de måtte ikke være der hele påsken.

– Det var fine vakter, sier Rene, det var faktisk der jeg fikk min første erfaring med reelle skader.

Skremmende hendelse

Men det var likevel i Bø sommarland at han skulle få oppleve sin til da mest spennende og kanskje litt skremmende hendelse. Skjønt, i dag synes han ikke det var så skremmende, men den gangen føltes det sånn. Ei jente hadde fått et epilepsianfall i attraksjonen «mot i brøstet». Det er en vannsklie, som ifølge Bø sommarland sine nettsider, er plassert i kategorien «Vågal». Jenta som hadde anfall kunne ikke hjelpes før gummibåten hadde fullført hele runden og det tar noen minutter.

Der sto de og tok i mot henne når båten kom. De fikk fraktet henne til førstehjelpsrommet og snart kom også foreldrene. De hadde medisin og etter at hun fikk dem så gikk anfallet ganske raskt over. Jenta ble liggende til observasjon en stund før foreldrene tok henne med seg.

I 2002 bestemte han seg for å ta en pause fra frivilligheten og satse på jobben i stedet.

Kom til Eidsvoll og Hurdal Røde Kors

Men i 2016 flyttet Rene til Øvre Romerike og slo seg ned i Nannestad. Da tok det ikke lang tid før han valgte å begynne i hjelpekorps igjen. Han valgte Eidsvoll og Hurdal Røde Kors.

– Jeg savnet Røde Kors-livet, sier Rene og forteller at hans første vakt var i Eidsvollhallen. Det var en volleyball-turnering uten så mange hendelser, men noen småskader ble det jo, sier han.

Når han først var i gang igjen så valgte han like godt å satse for fullt. Så snart det lot seg gjøre gjennomførte han alle de nødvendige kursene for å bli godkjent igjen. Det tok hele høsten og våren før han var ferdig.

– Og det har jeg aldri angret på, sier han med stolthet.

Tok lederverv

Transportleder i hjelpekorpset på den tiden trengte hjelp og ba Rene bli hans hjelper. Da vervet som transportleder ble ledig var det naturlig for Rene å rykke opp og overta. Det skjedde i 2019 og det er fortsatt Rene som har vervet.

– Hva er oppgavene til transportleder, spør vi.

Han kan fortelle om flere oppgaver som han er ansvarlig for. Grovt sett kan vi konkludere med at han er ansvarlig for at alle biler og ATV med hengere er i beredskap hele året. Døgnet rundt. Da snakker vi om alt fra service til etterfylling av adblue.

GRATIS: Meld deg på vårt nyhetsbrev! Du får alle nyhetene på epost en gang i uka og slipper å følge med hver dag. Trykk HER!

Hobby som er ferd med å bli en livsstil

For Rene er det viktig å fortelle at han stortrives i Røde Kors. – Her er det et godt miljø og jeg har fått mange gode venner, sier han. Men det er ikke kun det sosiale som betyr noe for ham. Det er like mye det at hjelpekorpset øver mye på førstehjelp og teknikker som de må kunne.

– Først så mente jeg at hjelpekorpset var en hobby, nå tror jeg snart det er en livsstil, sier han og smiler.

Fikk bruk for kunnskapen

Rene fikk for alvor bruk for kunnskapen sin da han og en kollega havnet kom som de første til en alvorlig trafikkulykke på E6. Det var på natta og en bil hadde kollidert med en elg. Elgen lå død i veibanen og føreren satt skadd i bilen. Rene og kollegaen tok ansvar for både skadestedssikring og førstehjelp på bilføreren. Det gikk bra og begge fikk ros av nødetatene for jobben de hadde gjort.

– Sånt gir deg motivasjon til å fortsette, sier han. Du vet aldri når du får bruk for førstehjelpskunnskapene dine.

Viktig å sjekke lys på bilen. Video: Kim Ankersten