Røde Kors bidrar med livsviktig materiell til lokførere i Ukraina

Det er en gruppe lokomotivførere i Norge som står bak denne innsamlingen. De leverer materiell til ukrainske kolleger som befinner seg i krigen, og denne gang var det med 150 livsviktige turnikeer som var donert av Eidsvoll og Hurdal Røde Kors. 

Det er eidsvollingen Tor Henning Flesvik som sammen med flere kolleger står i bresjen for dette initiativet. Flesvik er lokomotivfører og sammen med sine kolleger ønsker han å støtte sine kolleger i Ukraina som er i krigen. De har allerede sendt nedover noen lass med nødvendig utstyr som elektroniske ørepropper, tekniske sokker (vanntette), lommelykter, håndvarmere, personlige vannfilter etc. Tidligere reiste de selv ned til Ukraina og overleverte tingene der, men denne gangen er to unge ukrainere i Norge og henter. Mandag var de i Eidsvoll og hentet det som var samlet inn denne gang, og blant dette var det altså 150 livsviktige turnikeer som Eidsvoll og Hurdal Røde Kors har donert. 

Stolt av sine kolleger

Flesvik er tydelig stolt når han forteller hvordan dette startet for over ett år siden.

– Det er faktisk en tidligere aspirant av meg som tok kontakt og lurte på om vi kunne lage et solidaritetsprosjekt for kolleger i Ukraina, sier han. Og de skulle ikke bare sende over penger slik mange andre gode organisasjoner gjør, de skulle personlig levere materiellet som deres kolleger i Ukraina trengte.

– Det var en meget sterk opplevelse, sier han. Det var tøft å være der og ta kollegene i hånda.

Det er ikke bare enkelt å gjennomføre et slikt prosjekt og når de til og med ville overlevere donasjonen personlig i Ukraina dukket utfordringene opp. Reiseforsikring og diverse tillatelser er en lang historie som vi ikke skal gjengi her, bare fortelle at det var meget vanskelig. Men med god hjelp av noen brannfolk som også har gjort dette, så løste det seg heldigvis også for Flesvik og kollegene hans.

Lokalt Røde Kors sponser

Ett av ønskene til kollegene i Ukraina var å få 100 turnikeer. Flesvik forteller at han grøsset litt da han fikk presentert det ønsket for da skjønte han plutselig litt bedre hva kollegene hans står midt oppe i av høydramatiske situasjoner. Han valgte å kjøpe disse gjennom Røde Kors fordi han håpet å få dem til en rimeligere pris der. Stor var derfor overraskelsen da han omtrent i samme samtale fikk beskjed om at dette ville lokalt Røde Kors sponse uten å ta en krone. Og de la på 50 til når de først var i gang!

– Pengene tar vi fra overskuddet i butikken, sier lokalleder Kristin Kulbliksæter som også er tydelig stolt over vedtaket styret i Røde Kors har tatt. Det var ingen utfordringer med det forslaget sier hun, styret gikk helhjertet inn for dette. Styret bevilget tjue tusen til dette.

Trygg på at materiellet kommer frem

Flesvik forteller at de har god kontakt med de som deler ut materiellet i Ukraina. De har fått bilder og er i god kontakt med sin kontaktperson der. Han melder jevnlig tilbake hvordan materiellet har blitt delt ut. – Det er viktig for oss i Røde Kors at materiellet kommer frem, sier lokalleder Kristin Kulbliksæter.

Takker Røde kors

Flesvik ønsker å rette en stor takk til alle i Eidsvoll og Hurdal Røde Kors for den enorme støtten. – Jeg er utrolig stolt over å være eidsvolling når jeg forteller om dette til mine kolleger, sier han.