Hjelpekorpset: Måtte avbryte øvelse på vannet – overrasket av kraftig uvær

Øvelsen var planlagt i god tid i forveien og inneholdt flere spennende momenter. Men et kraftig uvær kunne man ikke forutse og hjelpekorpset måtte avbryte øvelsen på Mjøsa.

Foto: Anne Helene Haug

Det var tirsdag i forrige uke det skjedde. Øvingsledelsen hadde planlagt alt veldig godt og mannskapene skulle rykke ut med to båter til Ørbekkstranda og søke fra båt på Mjøsa og så langs strandlinja på Minnesund. I begge tilfellene skulle de finne en markør. På tross av all planleggingen var det likevel en ting de ikke hadde forutsett: uvær!

Den senere tiden har det vært flere unormalt kraftige uvær på Romerike, og denne kvelden kom det ett til. Fra uværet passerte Sundet og til det var på Minnesund gikk det under ti minutter. Akkurat nok til at begge båter fikk lagt til land under E6-brua i Minnevika. Mannskapene i Seaboy ble i båten, mens resten samlet seg på land under brua.

Så snart det var trygt å ferdes på vannet igjen returnerte alle til Sundet og tok opp båtene før øvelsen ble formelt avsluttet.

Kort tid før uværet kom til Minnesund så det slik ut over Eidsvoll og Råholt i lightningmaps.org. Skjermdump tatt av Kim Ankersten.
Her ser man at uværet nærmer seg i stor fart. Video: Kim Ankersten
Uværet som traff var kraftig og øvelsen måtte ta pause. Video: Joachim Dammen

Ble en lærerik øvelse før uværet traff

Video: Kim Ankersten

Men før uværet traff så rakk man å øve på momenter som er viktige i en reell redningsaksjon. Øvingsledelsen hadde plassert ut en markør i vannet ved Ørbekkstranda og dit skulle båtene rykke til først. Etter et kort søk utenfor stranda oppdaget de markøren som lå i vannet. Markøren ble tatt ombord i båten med et spesielt redningsnett og fraktet til KO. Selv om markøren hadde vært kort tid i vannet var vedkommende blitt ordentlig kald. Dermed fikk man øvet på hvordan man holder en pasient varm. Men det manglet ennå en person og den skulle mannskapene søke etter på land. Dette søket ble imidlertid avbrutt av uværet etter kort tid.

Anne Helene Haug orienterer laget sitt før de går ut for å søke. Fra venstre: Thomas Følling, Anne Helene Haug, Odd-Magnus Sandvold og Erlend Knudsen Lampe. Foto: Kim Ankersten
Laget starter søk langs stranda etter en savnet kanopadler. Foto: Kim Ankersten
Ole-Emil L. Brandvik var KO under øvelsen og dirigerte mannskapene dit de skulle. Foto: Kim Ankersten
Blid gjeng ombord i Seaboy, vår største redningsbåt. Fra venstre: Båtfører Mikkel Christensen, hospitant Pierrick Guyot-Dourgham og redningsmann Ove Juvik. Foto: Kim Ankersten