«Same procedure as last year» – pakket juleposer til institusjoner

– Vi mener vel at det er ti år siden vi startet med denne juleposeaksjonen, sier lederne av besøkstjenesten Mette Smeby og Turid Bergquist. Så en aldri så liten markering må man kunne tillate seg å foreslå.

Bilde bak fra venstre: Astrid Sollien, Turid Bergquist, Karl A. Hansen, Mette Smeby, Kristin Kulbliksæter, Bjørg Aurstad, Astrid Sletten, Bente Heimdahl og Britt Nilsen. Foran fra venstre: Trond Normanseth, Eva Stensrud og Elisabet Normanseth. Foto: Kim Ankersten

Og skulle det vise seg at de tar feil, så er det kun snakk om ett år. – Vi startet dette i 2013 eller 2014 sier de og bedyrer at denne tradisjonen vil fortsette. Uansett så er dette en milepæl å markere for en slik viktig tradisjon. Men apropos markering, så er det ikke tid til det nå, det må bli en annen gang. For her skal det pakkes hele 366 juleposer i løpet av et par timer. Der etter skal de fordeles til institusjoner i Eidsvoll og Hurdal kommuner.

Ikke mengden i posen som betyr noe

Undertegnede, som i denne sammenheng forsøker seg som journalist, stiller antakeligvis det dummeste spørsmålet som kan stilles. Men jeg tør likevel skrive om det her, fordi svaret jeg fikk var så bra. Bare se her, jeg spør: – er det ikke litt lite i disse posene?

– Men det er jo ikke mengden i posene som betyr noe, svarer begge to og virker noe paffe over at det kan spørres om sånt. Du må forstå betydningen av innholdet. For dem som mottar posene så kan dette frembringe gode minner fra fortida deres, fra barndommen og fra den gangen det ikke var så mye. Dessuten er innholdet noe som de kjenner igjen og som kan trigge gode følelser, sier begge to og ser nøye på meg for å sjekke om jeg har forstått. Og det har jeg!

Og dette er innholdet i posene: en mandarin, et lite stykke Norge (sjokolade), en pakke rosiner og fem twist.

Det er mange som skal få og posene leveres til Vilberg helsetun, Vilberg bosenter, Pålsejordet, Villa Skaar på Bøn og Valstad samt Hurdal helsetun. Alle avdelinger på disse institusjonene får poser.

Effektiv organisering

Alle posene blir delt ut samme dag eller dagen etter. Det er en effektiv organisering av pakkingen og leveringen. Mette Smeby har full kontroll og overlater ikke noe til tilfeldighetene. Når det pakkes så starter det i den ene enden av bordet og posene ender ferdig pakket i andre enden med snor rundt.

Mette og Turid starter planleggingen allerede i september med å lage liste over alt som skal skaffes. Bare bestilling av sjokolade er en jobb for seg selv da de må spesialbestilles på grunn av mengden. Det må gjøres allerede i september for å være sikker på at de kommer i tide. Men de to damene, sammen med resten av gjengen sin, vet hva de driver med. Her følges det faste lister og planer.

Vi tillater oss å sitere fra den kjente komedien hvor miss Sofie svarer butleren James:

«Same procedure as last year»

Kaker til Trandum utlendingsinternat

Samtidig som det pakkes poser til institusjoner så har flere av medlemmene også tatt seg tid til å bake kaker i forkant. Disse gis til Trandum hvor aktiviteten Migrasjon i Akershus Røde Kors besøker og har arrangement for de som er plassert der. Dette har også blitt en tradisjon og Mette Smeby forteller at tilbakemeldingene er gode.

Besøkstjenesten fikk hjelp av lokalleder og nestleder til å pakke. Fra venstre: Turid Bergquist, Kristin Kulbliksæter, Mette Smeby og Trond Normanseth. Foto: Kim Ankersten
Linn Hege Heggli Andoh er gruppeleder for migrasjon i Akershus Røde Kors. Her mottar hun kaker til Trandum av Mette Smeby. Kakene er bakt av medlemmer i besøkstjenesten. Foto: Kim Ankersten.