Oddbjørn Solberg (55) startet sin karriere i Røde Kors allerede i 1987. Da gikk han på Råholt Ungdomsskole og hadde førstehjelp som valgfag. Det valget tok han fordi han hadde en kusine som allerede var aktiv i foreningen og han skjønte at dette ville han også være med på.
Hver måned i 2024 presenterer vi en av våre mange dyktige frivillige.
På det tidspunktet besto grunnutdanningen i Røde Kors av to kurs. Valgfag på ungdomsskolen var det samme som første del av kurset hvor man lærte det grunnleggende innen førstehjelp. De som hadde tatt det kurset fikk lov å være med i hjelpekorpset. Så tok man del to som var et praktisk rettet kurs med mange øvelser. Når det var bestått fikk man være med på redningsaksjoner.
Valgfaget som Oddbjørn gikk på ungdomsskolen var altså tilsvarende del en. Fordelen med å ta kurset på skolen var at det gikk over lengre tid. Kun to til tre timer i uka. Så ble det avsluttet med en stor ringløype med førstehjelpsposter. Denne løypa var det hjelpekorpset som sto bak. Mange ungdomsskoleelever fikk sitt første møte med hjepekorpset den dagen og flere ble rekruttert der.
GRATIS: Meld deg på vårt nyhetsbrev! Du får alle nyhetene på epost en gang i uka. Få med deg alt vi publiserer! Trykk HER!
– Det var nok den dagen med hjelpekorpset som avgjorde mitt valg om å bli med, sier Oddbjørn.
Han tok så del to ganske kort tid etter og ble godkjent som fullverdig hjelpekorpsmedlem i 1988.
Røde Kors har vært hans hovedinteresse i alle år
Han er litt usikker på tidspunktet, men i løpet av noen år så ble han depotleder med ansvar for foreningens utstyr. Senere har han også vært transportleder og sambandsleder. Fra 2023 var han administrativ leder i hjelpekorpset frem til valgmøtet i januar i år.
Oddbjørn har vært med på mange sanitetsvakter siden han begynte. En av de faste vaktene var styrkeprøven. Sykkelrittet fra Trondheim til Oslo har alltid hatt matstasjon i Eidsvoll. – Der har jeg ryddet mye søppel, vasket doer og mye mer, forteller han med et lite smil. Det var en annen sjarm når vi bodde på Mogreina barneskole.
Visste du forresten at jeg har bursdag på samme helg som sykkelrittet, spør han.
Erfaring fra andre hjelpekorps
Oddbjørn har også erfaring fra andre hjelpekorps. Fra 2008 og noen år var han også aktivt med i Hamar Røde Kors Hjelpekorps. Han ønsket å være med i et hjelpekorps som hadde vintertjeneste. Hamar hadde egen hytte på Målia og Oddbjørn var der flere påsker på rad. En periode var han også administrativ leder i hjelpekorpset.
Etter Hamar var han noen år i Eidsvoll igjen før ferden gikk videre til Nannestad Røde Kors Hjelpekorps. Der var han i nesten ti år før han returnerte til Eidsvoll.
I Nannestad var han sambandsleder og alt-mulig-mann samt tre perioder som styremedlem i lokalforeningen. I tillegg til at han var ambulansepersonell på deres ambulanse.
Men det er altså Eidsvoll som er Oddbjørns opprinnelige hjelpekorps og i 2023 kom han tilbake. Nå har han ingen planer om å flytte på seg igjen, sier han.
Ambulansepersonell for Røde Kors siden starten
En av de viktigste og beste aktivitetene som Oddbjørn har fått drive med i alle disse årene er å få være ambulansepersonell på Røde Kors ambulansene. Han har vært med siden Akershus Fylke opprettet tjenesten i samarbeid med Røde Kors.
Oddbjørn har ikke opplevd så mye «fælt» som ambulansepersonell for Røde Kors, men han har likevel hatt noen vanskelig turer forteller han.
– Jeg har transportert flere fra sykehus som skulle hjem for å dø, sier han. Det synes jeg var vanskelige turer for jeg visste jo det, men det gjorde ikke alltid pasienten.
Men i 2020 måtte han gi seg med ambulansekjøringen av helsemessige årsaker. Det ble rett og slett for mye med de utfordringene han fikk med kroppen sin.
Nyrene ville ikke mere
Han fikk påvist nyreutfordringer allerede for 18 år siden. Men det gikk bra frem til 2010 hvor han måtte starte med dialyse. Heldigvis fikk han allerede i 2011 transplantert inn nye nyrer. Det fungerte veldig bra og han levde et tilnærmet normalt liv med sine aktiviteter.
Men så, i 2021, skjedde det plutselig noe med nyrene. De sluttet å fungere godt nok og han måtte i dialyse igjen. Siden da har reist til Ahus fire til fem ganger i uka for å gjennomføre dialyse. Nå utfører han selv dialysen når han er på Ahus. Da kopler han dialyseapparatet til et kateter som er fast montert i kroppen hans. Det tar gjerne tre til fire timer før han kan kople seg av igjen. Etter hver dialyse føler han seg i bedre form igjen og orker mer enn før han koplet seg til apparatet.
Utfordrende å måtte vente
Han vet ikke hvor lenge han må holde på med dialyse. Hver dag følger han nøye med på telefonen når den ringer. Han håper at det snart er fra Rikshospitalet. Da har de nemlig funnet nye nyrer og han må møte umiddelbart.
Den største utfordringen er at han ikke kan delta på alt han har lyst til i hjelpekorpset og Røde Kors. Ett eksempel som han trekker frem er leteaksjoner. Ofte så trengs det fotmannskap som kan gå ute i terrenget og lete. – Det må jeg si nei til, sier han og det er tydelig at dette er et sårt punkt for ham. Men jeg stiller gjerne som sjåfør og kjører bilsøk, sier han, men det er ikke så ofte behov for det.
– For det orker kroppen min, sier han.