Det var et alvorlig tema koordinator Røseplass og branninspektør Kvamme formidlet til de fremmøtte fra besøkstjenesten. Forebygging av fallulykker og branner i hjemmet må få mer oppmerksomhet og temaet engasjerte de fremmøtte sterkt.
Visste du at det hver dag er rundt 500 eldre som faller og skader seg i hjemmet sitt i Norge? I dag er det over en million eldre over 65 år i landet og brannvesenet mener at det må settes sterkere fokus på hjemmesikkerhet. Røseplass og Kvamme fra Øvre Romerike Brann og Redning forteller at de reiser rundt og forteller om kampanjen «Trygt hjem for alle» hvor de setter fokus på nettopp skader og brann i hjemmet.
Altfor mange skader og fallulykker i hjemmet
Organisasjonen Skadeforebyggende Forum (SKAFOR) har som oppdrag å formidle kunnskap om skader, ulykker og forebygging, og motivere til innsats.
På deres nettsider kan man finne statistikk om fallskader. Søker man på våre to kommuner finner man at det i Eidsvoll er 38 hofteskader i året og i Hurdal er det 6. Prislappen for disse skadene er på kr. 24 200 000,-. Av dette dekker staten noe, men kommunene må selv betale til sammen kr. 12 100 000,-.
I følge SKAFOR vil en kommune som forebygger to hoftebrudd spare en million kroner.
Ser man på skadestatistikken generelt for våre to kommuner så vil det i løpet av ett år være over tusen ulike skader i og utenfor hjemmet til våre innbyggere.
Unødvendige utrykninger til brann
Røseplass og Kvamme kunne også fortelle at så mye som 40% av deres utrykninger til branner viser seg å være unødvendige. Unødvendige fordi de kunne vært unngått. De forteller at det ofte dreier seg om tørrkok fordi noen glemmer at de egentlig lager mat. Overraskelsen er imidlertid at dette ikke kun gjelder den eldre generasjonen, men i høy grad også den yngre. De yngre kommer gjerne hjem fra fest og putter en pizza i ovnen og så sovner de.
Tema som engasjerte
Det var et godt fremmøte av frivillige denne kvelden. Som vanlig går praten lett rundt bordet når disse damene møtes til sine månedlige samlinger.
De fleste har lang erfaring med besøk hjemme hos brukere. Det var derfor ikke overraskende at mange hadde erfaringer som de ønsket å dele.
En av de frivillige kunne fortelle at hun hadde avverget brann hos en bruker som hun besøkte, andre kunne fortelle om manglende røykvarslere og slukkeutstyr hos dem de besøkte.
Det var mange spørsmål til brannvesenet om alt fra bytte av batteri i røykvarslere til om varslere og slukkeutstyr kan gå ut på dato. Og det gjør de, kunne Røseplass og Kvamme fortelle. Utstyr eldre enn ti år må byttes var den klare meldingen fra begge to.
Den kanskje hyggeligste tilbakemeldingen Røseplass og Kvamme fikk denne kvelden kom fra Inger Engen: – Dere gjør en fantastisk og viktig jobb, sa hun.